Categories
Insights Teachings

Zona Tehnica

Cum spuneam il ultimul articol, incepatorii vad lupta ca un haos. De fapt lupta este ca un dans in care fie te sincronizezi cu partenerul (principiul de FLOW), fie pierzi.


In primul rand haideti sa intelegem care sunt felurile in care putem fi atacati. Pot fi lovit fie cu mana sau piciorul, sau pot fi apucat de mana, guler etc. sau apucat in brate (clinch). La sol pot fi, la fel, lovit sau pus in cheie articulara (lock) ori strangulat. Acum sa mergem si mai adanc in intelegerea atacurilor. Atacurile cu piciorul pot fi cu laba piciorului, tibia sau genunchiul. Pot avea traiectorie dreapta sau circulara. La fel si cu bratele, atacurile pot fi pe unghi drept sau circular si pot fi cu pumnul, mana deschisa, antebratul sau cotul. Apucarile pot fi cu mana, prin infasurare cu antabratul sau de tip imbratisare. Toate atacurile pot fi lansate la nivelul capului, corpului sau picioarelor.

Concluzionand atacurile, ele pot fi de tip kick, strike sau clinch; la nivel superior sau inferior; pe unghi drept sau circular.

Odata intelese tipurile de atac, sa intelegem defensiva. Apararea poate fi de tip cover, in care te acoperi cu bratele sau picioarele cand esti atacat. A doua varianta defensiva este eschiva, in care iti misti corpul de asa natura incat atacul nu te gaseste acolo unde erai. Popular eschiva se traduce cu a te feri. Ultima forma defensiva este interceptia, forma in care loveste oponentul sau membrele lui in momentul atacului. Varianta inferioara a acestei forme defensive este blocajul, dar nu functioneaza universal, iar noi preferam folosirea lui ca interceptie.

Pentru a deprinde aceste tehnici si a te familiariza cu lupta este nevoie de antrenament specializat care dezvolta calitati motrice si emotionale ca forma corecta a tehnicii, dezvoltarea unei tehnici eficiente in aparare si atac (forta cruda) si capacitate de adaptabilitate (flow).  Acest antrenament cuprinde metode progresive de antrenament de impact solo (sac) si antrenament cu partener (padwork si sparring), care duc practicantul pas cu pas de la zero in lupta totala.

Scoala de Sento are o programa de antrenament pragmatica cu rezultate rapide si curiculum clar si transparent. Va asteptam in cluburile din Cluj si Constanta sa pasim impreuna pe calea martiala, o cale cu o frumusete aparte, unde invatam sa apreciem viata si cum sa devenim mai puternici impreuna.

Scoala de Sento
”We Raise Warriors”.. of Peace

Leave a Reply

Your email address will not be published.