Categories
Insights Teachings Trainer

Insemnatatea lui ”NAGARE”

De ce-mi place MMA-ul?

Pentru ca, acest sport martial, a deschis ochii la multi despre cam cum ar arata aproximativ o lupta in realitate. Desi e mai mult sport decat cale martiala, totusi, interesant e ca gasim multa realitate acolo. O realitate apropiata de cea martiala, ignorata de majoritatea artelor si sporturilor martiale. Problema este ca regulile creaza ‘papusi’ (scuzele de rigoare papusilor)‎ care joaca un joc si nu realitate.

Oricat de frumos ar parea aikido, nu e realitate. La fel se poate spune de kiokushin, kickboxing..etc. Da, eu sunt pentru cai martiale si nu sporturi, DAR cai martiale totale si care au si ramura sportiva aproape de acea realitate, cum astazi este MMA-ul sau KuDO.

Ce este si ce importanta are acest concept ‘NAGARE’ din numele sistemului (Nagare SENTO): Nagare inseamna Curgere, Flow, Adaptare. Este conceptul care guverneaza calea nostra martiala dincolo de Sento, lupta de care ai nevoie pentru a nu mai avea nevoie de lupta. Acest concept de Flow preia adaptabilitatea apei la orice. E relativ usor sa inveti o tehnica defensiva sau ofensiva dar nu e la fel de usor sa o pui in practica. Cu acest concept de ‘Flow’ aplicat, totul curge si devine mult mai usor.

De exemplu, eschiva la o lovitura la cap devine eschiva la una la corp, eschiva la cap devine pararea la corp, eschiva si pararea devin atac in acelasi timp. Totul fuzioneaza, se integreaza, devine unul. Un intreg adaptant, Nagare Sento. In felul acesta nu mai am ofensiva sau defensiva ci am o ofensiva-defensiva, sau daca vreti o defensiva-ofensiva.

Cand lucrurile fuzioneaza, se integreaza, nu mai am ezitari si atunci totul depinde de spirit si nu de tehnica, tehnica fiind pusa la punct si integrata in instinctele noastre de auto-protectie. Daca vreti sa intelegeti mai bine ce este o cale martiala si cum puteti aplica principiul de Flow/Integrare in tehnica voastra, va asteptam la Scoala de Sento sa ne antrenam si sa pasim impreuna pe aceasta cale minunata. Antrenamentele noastre nu se bazeaza pe categorii de greutate, deoarece in lupta reala nu ai luxul de a-ti alege adversarul. ‎

SCOALA DE SENTO
‘We Raise Warriors’

Antrenor – Vlad Petrea – 0740 929 388

Leave a Reply

Your email address will not be published.