Categories
Istoric

Istoria Artelor Martiale – Introducere

Istoria artelor martiale se pierd in negura timpului. Totusi, printre primele arte martiale s-a numarat si Pankration. Acel sistem trata lupta ca un intreg, folosind intreg spectrul de tehnici martiale: tehnici de lovire cu bratele si picioarele, tehnici de proiectare si ducere la sol, si tehnici articulare.

Pankration s-a nascut in vechea Elada, intre livezile de maslini si coastele insorite ale Mediteranei. Aceastaforma de lupta s-a dezvoltat in stransa legatura cu natura pentru a servi grecilor drept cel mai eficient mod de lupta si autoaparare. Conform mitologiei grecesti, Pankration a fost inventat de doi dintre cei mai mari eroi ai ethosului grec, Herakles si Tezeu. Cei doi erau adeptii a ceea ce se cheama Panmachia – Lupta totala, Lupta completa, in traducere directa din greaca veche. Adeptii acestei cai purtau la vedere simbolurileherculeene, ghioga si mantia din piele de leu, pentru a reproduce asupra propriilor persoane imaginea luptatorului dinlegendele Olimpului.

 

Neintamplator, MMA-ul de azi este foarte similar. Dupa primul UFC din noiembrie 1993, lumea artelor martiale a inteles, sau a fost fortata sa inteleaga ceea ce este cu adevarat martial versus ceea ce e o poveste comerciala de facut bani: ‘artele martiale ”traditionale” ‘. De atunci a trecut ceva timp, in care s-au deschis tot mai multe scoli de MMA si s-au inchis tot mai multe dojo-uri ”traditionale”.

 

Din perspectiva tehnicitatii este un lucru bun, din cea a spiritualitatii martiale, nu neaparat.

Disparitia manusilor mari de box a adus mai multa realitate in scolile de MMA, crescand gradul de tehnicitate pragmatica predat. In acelasi timp sportul a inlocuit calea martiale, aceasta nefiind un aspect pozitiv. Nu toata lumea isi doreste performanta sportiva, dar toata lumea doreste sa paseasca pe un drum care sa-i aduca si un grad mai mare de tehnicitate aplicabila, dar in acelasi timp si o dezvoltare interioara proportionala.

Din pacate, in foarte multe scoli de MMA sportul este singurul ingredient, si mai putin autocunoasterea si evolutia martiala la nivel mental si spiritual.

Școala de Sento activeaza dinaintea aparitiei UFC-lui, perfectionandu-si metodologia de antrenament, pentru a aduce practicantilor o dezvoltare pragmatica, functionala si vizibila atat in planul tehnic, al luptei fizice, cat si in planul interior, al luptei fiecarui indivind cu demonii sai interiori: frica, frustrarea, nesiguranta.

Va asteptam cu drag la Școala de Sento, pentru a gusta din adevaratul spirit al caii martiale.

Leave a Reply

Your email address will not be published.