Categories
Insights Istoric Teachings

Functionalitatea si Calea Martiala

Majoritatea artelor martiale traditionale vorbesc de acel element al spiritualului. Acea forta interioara pe care ti-o da practicarea artelor martiale. Acea esenta a sinelui e dincolo de tehnicile fizice, dar parte integranta a lor.

Din pacate insa, sporturile martiale contin tehnici fizice mult mai eficiente si realiste decat asa zisele arte martiale traditionale. Boxul, luptele, kick-boxul, mma-ul…  toate lucreaza in format de sparring relativ liber cu partenerul, ducand la un realism mai mare decat artele martiale traditionale in care sparring-ul e aproape inexistent.

Cu toate acestea, elementul lipsa in sporturile martiale e latura spirituala. (De exemplu: Ronda Rousey dupa ce a fost invinsa in ultimul meci de mma, se gandea la sinucidere..)

O cale martiala autentica ar trebui sa ne pregateasca atat tehnic cat si spiritual. Majoritatea lumii, crede ca kickbox-ul sau mma-ul sunt forme de lupta noi, dar realitatea este ca au fost doar foarte popularizate in ultimii ani, nefiind cu adevarat atat de noi decat in formatul actual.

Cu foarte multi ani inainte de primul meci de kickboxing din America, o arta martiala numita Muay Boran practica kick-boxing intr-o forma realista si dura, creand razboinici puternici atat mental cat si fizic. Astazi se numeste Muay Thai si e renumita pentru eficienta si duritatea ei.

 

Deasemenea in Burma exista o arta martiala de care foarte putini oameni au auzit numindu-se Lethwei sau Burmese boxing. Aceasta forma de antrenament este mai dura chiar si decat Muay Thai-ul, luptand fara manusi, chiar loviturile cu capul fiind premise.

In Brazilia, de pe la inceputul anilor 1900 se practica Luta Livre. Un system complet de lupta care imbina tehnicile de lupta cu lovituri cu cele de grappling si lupta la sol.

In Japonia, Pancrace-ul lui Masakatsu Funaki era echivalentul Luta Livre din Brazilia.

Deasemenea, Bare-knuckle Boxing, predecesorul boxului modern facea furori in Anglia si Statele Unite. Din pacate foarte putin din ceea ce este acum in boxul modern pastreaza eficienta acelei metode de lupta, unul din sistemele cele mai apropiate fiind metoda promovata de fostul antrenor al lui Mike Tyson, Cus D’Amato.

Deci, artele martiale bazate pe sparring realist si cu un bagaj tehnic au existat de multi ani, doar ca nu au fost atat de popularizate.

Din pacate exista un karate in care doar se simuleaza loviturile asupra partenerului de sparring, exista un kiokushin unde nu sunt permise la cap, multe stiluri in care se simuleaza o lupta imaginara, bazata pe niste reguli foarte restrictive, cum ar fi aikido sau ju-jitsu japonez..si multe altele de acest fel.

Deasemenea exista sporturi ca mma-ul sau kickbox-ul in care exista categorii de greutate, tehnicile tinzand sa nu fie universal valabile in situatii reale de lupta.

In jurul anilor 1960, un om, care va deveni legenda, provoca eficienta artelor martiale cunoscute atunci. Acel om, cunoscut ca fiind Bruce Lee, s-a decis, folosind echipament de protectie sa analizeze lupta fara reguli in sistem full-contact. Din pacate, datorita tragicei lui morti, Jeet Kune Do nu a apucat si fie finalizat, ramanandu-ne doar principiile lui si incercarile unor elevi de-ai lui Bruce Lee de a duce acest sistem la urmatorul nivel.

Muay Boran, Lethwei, Luta Livre, Pancrace, chiar Bare-Knuckle Boxing sunt arte martiale care dezvolta atat calitatile tehnice, cat si pe cele interioare.

Eficienta unui sistem de lupta este data atat de tehnicile nerestrictive, eficiente indiferent de greutatea oponentului cat si de practica de dezvoltare a spiritului de razboinic. Deasemenea, un sistem bazat pe categorii de greutate, restrictionarea de tehnici si practica antrenamentului de sparring cu echipamente restrictive (ex: manusi de box), nu va crea un practicant complet.

Scoala de Sento pastreaza atat spiritualitatea cailor martiale cat si eficienta unui antrenament progresiv, bazat pe sparing nerestrictiv. Practica caii martiale Sento ducandu-si practicantii sai pe o cale a eficientei in lupta, atat in viata, cat si in performanta sportiva de MMA.

SCOALA DE SENTO
‘We Raise Warriors’

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.