Categories
Insights Teachings Trainer

DE CE IUBESC SENTO

Imi aduc aminte, aveam in jur de 14 ani. De fiecare data cand mergeam spre scoala, erau o mana de baieti ‘smecheri’ care hartuiau lumea. Lumea, fiind copii mai mici ca ei. Nici ei nu aveau varste prea inaintate, dar erau crescuti mai mult pe strada, fara multa educatie si de cele mai multe ori aveau intre ei pe unul mai mare care-i directiona.

Nu-mi era cu adevarat frica de ei, ci doar o stare de discomfort si anxietate, o stare care nu-mi placea. La fel nu-mi placea ideea ca nu-i lasau in pace pe cei mai mici, intimidandu-i. Mi se parea injust si simteam o neputinta greu de explicat.

Vroiam sa ma simt sigur pe mine, sa fiu comfortabil indiferent de situatie, sa fiu eu. Probabil acesta a fost catalistul pentru inceperea studiului artelor martiale si sporturilor de lupta.

Am inceput sa studiez karate, box si lupte greco-romane. Apoi diverse sisteme de yoga, meditatie si fitness. Castigam mai multa incredere in mine, dar nu eram cu adevarat multumit. Ceea ce cautam nu gaseam in sistemele studiate. Am plecat in strainatate si acolo am studiat multe alte martiale incercand sa-mi gasesc raspunsurile. Insa raspunsurile nu veneau. Aveam un bagaj mare tehnic, dar sistemul meu de lupta tehnic, fizic si mental era ca o casa cu piloni slabi, fara geamuri si usi.

La un moment dat am enuntat o teorie care spunea: ‘’Intelege ESENTA unui lucru si atunci l-ai inteles.’’ Avand deja o grupa unde predam, uram sa dau raspunsuri incomplete si asta m-a motivat si mai mult sa continui studiul esentei. Fiind nemultumit de raspunsurile primite din diferite sisteme de lupta, am lasat ideile stilistice deoparte si am cautat esenta luptei, legile si principiile universale care o guverneaza. Asa a inceput sa se nasca Nagare S E N T O .

Fara sa-mi dau seama, am pus bazele unui sistem inchegat, in adevaratul sens al unui sistem martial complet si pragmatic, o cale de autodescoperire atat fizica cat si mentala. In ’98 SENTO (Blast Contact Systems) era recunoscut international ca sistem martial si cale de dezvoltare personala, iar eu ca maestru international. De atunci au trecut multi ani si aceasta cale minunata numita SENTO a continuat sa se dezvolte si sa ma uimeasca cu evolutia ei.

De ce iubesc SENTO? Il iubesc in primul rand pentru ca mi-a dat raspunsurile pe care, in multi ani de studiu, nici o arta martiala sau vreun alt sistem nu mi le-a oferit. Il iubesc pentru ca a devenit ceea ce imi doream eu sa invat si nu aveam de unde. Acum si altii pot beneficia studiandu-l si eventual indragostindu-se de el.

SENTO e singurul prieten adevarat pe care l-am avut incontinu cu mine. Cu el, nu mai conta daca lupta era fizica sau psihologica. Daca oponentul avea 100 de kg sau 60 sau daca era un sef incapabil, cu un egou mare. Nu mai conta daca cineva sau viata insasi incerca sa ma agreseze verbal, fizic sau emotional. Acum aveam raspunsurile si practica. Practica SENTO poate deveni cel mai bun prieten si poate aduce satisfactii greu de explicat prin intermediul cuvintelor.

SENTO e o cale de autocunoastere si dezvoltare, e ca o meditatie in miscare, ca un sistem de educatie, de fitness, yoga si lupta, toate intr-una.

Da, e arta martiala, sport martial(mma), autodescoperire personala. E o cale pe care poti pasi si un prieten nedespartit de incredere. Te invata cum sa te misti, cum sa gandesti, cum sa te ridici cand ai cazut, cum sa nu mai ai nevoie de lupta. Te invata cum sa fii puternic si mai bun.

Iubesc SENTO pentru ceea ce mi-a daruit, iar eu ii daruiesc viata mea, impartasindu-l celor care cauta raspunsuri, celor care cauta o cale.

Vlad Petrea – SCOALA DE SENTO
‘We Raise Warriors’

Leave a Reply

Your email address will not be published.